Agility - Runnings

"Running Contacts" wil zeggen dat de hond krijgt geleerd de raakvlakken op de A-wand en de kattenloop rennend te nemen. We proberen de hond aan te leren om op hoge snelheid beide raakvlakken en de kattenloop correct te nemen. "Running contacts" is verreweg de snelste vorm van het nemen van de raakvlakken maar ook de meest moeilijke om correct aan te leren. "Runnings contacts" aanleren kost ontzettend veel tijd, energie en geduld. Waarom? Het raakvlak van de kattenloop is enkel te vinden op het begin en het einde en voor de hond aantrekkelijk om eroverheen te springen. De hond zal moeten leren om ten alle tijden tot helemaal beneden te lopen om het raakvlak te nemen. De hond moet het raakvlak als 'apart' toestel gaan zien, net zoals hij leert een sprong te nemen moet hij leren dat hij bij het raakvlak ook 'iets' moet doen. In het geval van "Running contacts" is dat zorgen dat hij op hoge snelheid het raakvlak raakt. 

 

Toen Kay Harvey kreeg was de keuze snel gemaakt om running contacts aan te leren, echter waren zowel wij als onze trainers nog niet thuis in hoe we dit het beste konden aanpakken. Harvey had na een aantal maanden trainen best redelijke runnings maar nog vrij veel missers. Tot hij op een bepaald moment écht een terugval kreeg en het gewoon gevaarlijk werd om hem de kattenloop te laten doen. In overleg met onze trainers besloten volledig opnieuw te beginnen. 'Back to basic' met de kennis die we inmiddels rijker waren in combinatie met onze eigen en hun denkwijze en kijkend naar Harvey als hond. Besloten te beginnen met een target mat op de grond en dit in enkele weken uit te breiden naar grotere afstanden. Helaas hebben we dat proces niet gefilmd.

 

Inmiddels zijn we ruim 8 maanden verder en kan ik met trots stellen dat Harvey de runnings onder de knie heeft en de missers extreem in de minderheid zijn tegenover de hits. We zijn nu weer op het punt beland dat we kunnen gaan werken aan wat er komt voor en na de kattenloop. De schutting hebben wij er gewoon tijdens een training weer bijgepakt. Aangezien de kattenloop goed en consequent genomen werd zagen de trainers er geen problemen in om weer te proberen. Na ruim zes maanden geen schutting gedaan te hebben deed Harvey deze ontzettend goed en had direct meer hits dan missers. Ontzettend trots op de man! 

Agility - Training

Agility - Wedstrijden