Dekking tot uitvliegen, hoe doen wij dat?

Wij livestreamen, mits alles goed gaat, van geboorte tot uitvliegen. Mensen kunnen de hele dag meekijken in het nest en later in de ren. 

Dekking tot uitvliegen, hoe doen wij dat?

De loopsheid dient zich aan

Zodra wij constateren dat de teef loops geworden is informeren wij de geïnteresseerden op onze wachtlijst, de eigenaar van de dekreu & onze dierenarts. Met onze dierenarts plannen wij wanneer we voor het eerst progesteron gaan prikken, dit vind meestal plaats tussen dag 7 & 10.  

Progesteron prikken

Tussen dag 7 & 10 gaan we voor het eerst bloed laten prikken bij de dierenarts en geven dit bloed af bij het laboratorium, zij testen het bloed op progesterongehalte. In het begin van de loopsheid is deze waarde laag (pro-oestrus), meestal onder de 2ng/ml, richting de ovulatie stijgt deze waarde, om te weten hoe langzaam of snel deze waarde stijgt gaan we vaker bloedprikken. Bij Dana haar nest in 2021 zijn we drie keer wezen prikken. Bij de eerste prik was Dana slechts 6 dagen loops en haar progesterongehalte 0,75ng/ml. Bij de tweede prik was Dana 10 dagen loops en haar progesterongehalte 2 ng/ml, twee dagen later met 12 dagen loopsheid vond de derde prik plaats en had Dana een progesterongehalte van 4,4ng/ml. Voor de zekerheid hebben wij op dag 13 nogmaals geprikt en was het progesterongehalte 8,5ng/ml. Door de waarde van 8,5ng/ml wisten we dat de ovulatie had plaatsgevonden. 

Progesteronwaarde Advies
Progesteron <1 ng/ml Na 2 à 3 dagen nieuwe controle
Progesteron 1-3 ng/ml Na 1 à 2 dagen nieuwe controle
Progesteron 4-8 ng/ml Na 1 dag controle of dekking na 2 à 3 dagen
Progesteron 8-10,5 ng/ml Dekking na 1 à 2 dagen
Progesteron 10,6-18,5 ng/ml Vandaag dekken & evt 24 uur later
Progesteron > 18,5 ng/ml Zo snel mogelijk dekken

Dekking

Door de waarde van 8,5 ng/ml hebben wij besloten om op vrijdagavond en zaterdagavond te laten dekken. Op vrijdag zijn wij dus richting Rotterdam gereden en ingecheckt in ons hotel, 's avonds hadden wij de eerste succesvolle dekking en zaterdagvond vond er een tweede succesvolle dekking plaats. 

Wachten, wachten & nog eens wachten...

Na de dekking begint het lange wachten tot de drachtecho. De drachtecho vind plaats tussen de 20 & 30 dagen gerekend vanaf de dekking met een voorkeur voor de echo rond dag 28. 

De drachtecho

Dana is gedekt op 10 & 11 september '21 & de echo is gemaakt op 4 oktober '21 op 24 dagen dracht en werd daarbij drachtig gescand! 

Nog meer wachten...

Na de drachtecho staat er nog meer wachten op de planning, aftellen tot de geboorte! Een hond is tussen de 58 & 64 dagen drachtig.

Voorbereidingen

Richting die 60 dagen beginnen we met de voorbereidingen in huis, we beginnen de boel te verbouwen en zorgen ervoor dat alles klaar staat voor de bevalling. Het achterste gedeelte van onze woonkamer verbouwen wij tot puppykraamkamer en later speelruimte. Hier staat een ren omheen zodat ze wel gescheiden blijven van onze andere honden, onze andere honden zijn welkom in de ren en rond de werpkist als de moeder dit toelaat. Geeft de moederhond aan liever geen visite te ontvangen in de buurt van haar pups is dat ook goed en houden wij de andere honden op gepaste avond. Kim blijft de eerste dagen 24/7 in de buurt van de puppen en slaapt naast de werpkist.

De geboorte

Ongeveer één week voor de geboorte meten we enkele keren per dag de temperatuur op zodat we weten wat de basistemperatuur is van de teef. Zodra de temperatuur flink zakt weten we dat de bevalling nadert, bij een verschil van meer dan 1 graden mogen de pups binnen 24 uur verwacht worden.

Zodra de geboorte begint houden we de teef goed in de gaten, zolang zij de geboorte van de pups zelfstandig kan voltooien zijn wij enkel aanwezig om te pups te controleren, te wegen, droog te wrijven en aan te leggen. De geboorte van de pups is te volgen via onze livestream zolang alles in orde is. Dana haar geboorte begon op 12 november '21 goed en krachtig en binnen twee uur waren alle puppy's gezond en wel geboren. Na de geboorte verschonen we het vetbed in de werpkist en geven moeder en pups rust. Toch houden we moeder, pups en de omgeving goed in de gaten. Zo controleren we geregeld de temperatuur in en rondom de kist en zorgen we voor een strikte hygiëne in en rondom de kist om de pups een zo goed mogelijke start te geven. 

Pups 0-14 dagen oud

De eerste twee weken zijn cruciaal, we houden moeder en pups goed in de gaten en bieden (extra) zorg indien nodig. We houden de groei goed in de gaten en checken dagelijks meerdere keren of alle pups in orde zijn, goed eten, in gewicht aankomen en bewegelijk zijn. Na ongeveer 10 dagen gaan de ogen open en worden de puppen meer bewegelijk, ze beginnen rond te kruipen en gaan op onderzoek uit. Vanaf dat moment mogen de puppykopers op visite komen om kennis te maken met de pups. Bij de eerste bezoeken was het al snel duidelijk dat Dana het niet prettig vond om in dezelfde ruimte aanwezig te zijn, ze vond het lastig dat mensen haar pups aanraakte en in haar ruimte kwamen. Uiteraard volledig begrijpelijk, om ongelukken te voorkomen hebben wij Dana bij alle bezoeken weg gezet. Mocht een teef het geen probleem vinden dat mensen aan haar puppy's zitten mag de teef uiteraard gewoon bij het bezoek blijven. Wij vragen alle bezoek niet langer dan een uurtje te blijven, niet omdat wij het niet gezellig vinden dat puppykopers op bezoek komen maar om zoveel mogelijk rust te bewaren voor pups & teef. Wij proberen bezoek zo te plannen dat er voldoende 'rustdagen' tussen zitten waar geen bezoek gepland staat. Als de pups iets ouder zijn kan bezoek meer frequenter en langer gepland worden, dan is mama alleen maar blij met het entertainment voor haar puppy's!

Pups 14-28 dagen oud

Zodra de pups de leeftijd van twee weken zijn gepasseerd komt de ontdekkingsfase, zodra de ogen en oren openen gaan ze op onderzoek uit en langzaam verbouwen wij de kraamkamer om tot speelkamer voor de pups. Zodra de pups uit zichzelf uit de werpkist beginnen te kruipen ruimen we deze op en vervangen de 'randen' van de ren door mandjes en knuffels waar ze lekker in, onder en op kunnen kruipen.

Pups 28-42 dagen oud

We gaan meer op onderzoek uit met de pups, we leren ze nieuwe dingen kennen, verschillende structuren, geluiden, geuren en nemen ze mee op wandeling met al onze honden. Uiteraard alleen als het weer het toelaat, ze gaan mee in de wandelwagen in hun slaapzak met kruik, zo blijven ze lekker warm maar kunnen toch nieuwe indrukken ontdekken. Ze groeien per dag en ontwikkelen ontzettend snel, we proberen dagelijks een uitdaging te bieden, verschillende speeltjes in de ren. De nieuwe baasjes zijn meer welkom wat ook goed is voor de socialisatie en voor de indrukken.