Dekking tot uitvliegen, hoe doen wij dat?

Wij livestreamen, mits alles goed gaat, van geboorte tot uitvliegen.

Wij zetten in de ochtend de livestream aan en zodra we gaan slapen weer uit, bijna 24/7is het mogelijk om de puppy's te zien! 

Dekking tot uitvliegen, hoe doen wij dat?

De loopsheid dient zich aan

Zodra wij constateren dat de teef loops is geworden informeren wij de geïnteresseerden op onze wachtlijst per mail, de eigenaar van de dekreu & onze dierenarts. Met onze dierenarts plannen wij wanneer we voor het eerst progesteron gaan prikken, dit vind meestal plaats tussen dag 7 & 10 van de loopsheid.

Progesteron prikken

Tussen dag 7 & 10 gaan we voor het eerst bloed laten prikken bij de dierenarts en geven dit bloed af bij het laboratorium, zij testen het bloed op progesterongehalte. In het begin van de loopsheid is deze waarde laag (pro-oestrus), meestal onder de 2ng/ml, richting de ovulatie stijgt deze waarde, om te weten hoe langzaam of snel deze waarde stijgt gaan we vaker bloedprikken, in overleg met de dierenarts en aan de hand van de waarde wordt bepaald wanneer en hoe vaak we het bloed laten testen. Per mail houden wij iedereen op de hoogte wanneer we gaan prikken en wat de waardes zijn. We vinden het leuk om puppykopers mee te nemen in het hele proces! 

 

Voorbeeld van Dana:
Bij Dana haar nest in 2021 zijn wij vier keer wezen prikken. Bij de eerste prik was Dana slechts 6 dagen loops en haar progesterongehalte 0,75ng/ml. Bij de tweede prik was Dana 10 dagen loops en haar progesterongehalte 2 ng/ml, twee dagen later met 12 dagen loopsheid vond de derde prik plaats en had Dana een progesterongehalte van 4,4ng/ml. Voor de zekerheid hebben wij op dag 13 nogmaals geprikt en was het progesterongehalte 8,5ng/ml. Door de waarde van 8,5ng/ml wisten we dat de ovulatie had plaatsgevonden. 

Progesteronwaarde Advies
Progesteron <1 ng/ml Na 2 à 3 dagen nieuwe controle
Progesteron 1-3 ng/ml Na 1 à 2 dagen nieuwe controle
Progesteron 4-8 ng/ml Na 1 dag controle of dekking na 2 à 3 dagen
Progesteron 8-10,5 ng/ml Dekking na 1 à 2 dagen
Progesteron 10,6-18,5 ng/ml Vandaag dekken & evt 24 uur later
Progesteron > 18,5 ng/ml Zo snel mogelijk dekken

Dekking

Aan de hand van de progesteronwaardes weten wij wanneer het goede moment van dekken is. De dierenarts krijgt van het laboratorium de waardes door en geeft deze weer door aan ons,  bij een waarde van 8ng/ml is prikken in principe niet meer nodig. Bij deze waarde laten wij de reueneigenaar weten dat we hun kant opkomen want voor een dekking ga je met de teef richting de reu. 

 

Voorbeeld van Dana:

Door de waarde van 8,5 ng/ml hebben wij besloten om op vrijdagavond en zaterdagavond te laten dekken. Op vrijdag zijn wij dus richting Rotterdam gereden en ingecheckt bij ons hotel, 's avonds hadden wij de eerste succesvolle dekking en zaterdagvond vond er een tweede succesvolle dekking plaats. 

De drachtecho

Na de dekking begint het lange wachten tot de drachtecho. De drachtecho vind plaats tussen de 20 & 30 dagen gerekend vanaf de dekking met een voorkeur voor de echo rond dag 28. Tijdens deze echo met de dierenarts een inschatting van het aantal pups en controleert of er kloppende hartjes te zien zijn. Na deze echo laten we iedereen weten of de teef drachtig is of niet. Doordat we een inschatting kunnen maken van het aantal pups kunnen we geïnteresseerden laten weten of er voldoende pups zijn of in het ergste geval, geen dracht is en helaas niemand een pupje mag verwachten.  In deze mail vragen wij ook of er na interesse is, als dit niet het geval is of jullie inmiddels een andere fokker hebben gevonden, is dat geen probleem maar horen het graag!

Voorbeeld van Dana:
Dana is gedekt op 10 & 11 september '21 & de echo is gemaakt op 4 oktober '21 op 24 dagen dracht en werd daarbij drachtig gescand, daarbij telde wij zeven pups en er werden ook zeven pups geboren! 

Nog meer wachten...

Na de drachtecho staat er nog meer wachten op de planning, aftellen tot de geboorte! Een hond is tussen de 58 & 64 dagen drachtig. Tijdens deze periode starten wij een WhatsApp groep voor de toekomstige puppykopers waarin wij iedereen op de hoogte houden, het is geen verplichting om deel te nemen maar wel gezellig.

Voorbereidingen

Richting die 60 dagen beginnen we met de voorbereidingen in huis, we beginnen de boel te verbouwen en zorgen ervoor dat alles klaar staat voor de bevalling. Het achterste gedeelte van onze woonkamer verbouwen wij tot puppykraamkamer en later speelruimte. Hier staat een ren omheen zodat ze wel gescheiden blijven van onze andere honden, onze andere honden zijn welkom in de ren en rond de werpkist als de moeder dit toelaat. Geeft de moederhond aan liever geen visite te ontvangen in de buurt van haar pups is dat ook goed en houden wij de andere honden op gepaste avond. Op deze manier kan onze hele roedel wennen aan de veranderde situatie en de toekomstige moederhond kan alvast haar stekkie voor de komende weken verkennen. 

 

Wij streamen ons nest live via Twitch & YouTube, in deze periode zetten wij ook de livestream op en gaan wij overdag live. Er is dan nog weinig actie maar het geeft een kijkje in onze 'keuken'.

De geboorte

Ongeveer één week voor de geboorte meten we enkele keren per dag de temperatuur op zodat we weten wat de basistemperatuur is van de teef. Zodra de temperatuur flink zakt weten we dat de bevalling nadert, bij een verschil van meer dan 1 graden mogen de pups binnen 24 uur verwacht worden. Zodra de geboorte begint houden we de teef goed in de gaten, zolang zij de geboorte van de pups zelfstandig kan voltooien zijn wij enkel aanwezig om te pups te controleren, te wegen, droog te wrijven en aan te leggen. De geboorte van de pups is te volgen via onze livestream te volgen zolang alles in orde is.

 

Na de geboorte stellen wij jullie als eerste op de hoogte hoeveel pups er geboren zijn, hoe de bevalling verlopen is en wat de verhouding van reuen en teven is en of we iedereen (theoretisch, mocht iedereen een match vinden) alle geïnteresseerden blij kunnen maken met een puppy. 

 

Voorbeeld van Dana:
Dana haar geboorte begon op 12 november '21 goed en krachtig en binnen twee uur waren alle puppy's gezond en wel geboren. Na de geboorte verschonen we het vetbed in de werpkist en geven moeder en pups rust. Toch houden we moeder, pups en de omgeving goed in de gaten. Zo controleren we geregeld de temperatuur in en rondom de kist en zorgen we voor een strikte hygiëne in en rondom de kist om de pups een zo goed mogelijke start te geven. 

Pups 0-14 dagen oud

De eerste twee weken zijn cruciaal, we houden moeder en pups goed in de gaten en bieden (extra) zorg indien nodig. We houden de groei goed in de gaten en checken dagelijks meerdere keren of alle pups in orde zijn, goed eten, in gewicht aankomen en bewegelijk zijn. In deze periode slaapt Kim ook bij de pups om steun te bieden aan de teef en indien nodig, in te grijpen of bij te sturen. Na ongeveer 10 dagen gaan de ogen en oren open en worden de puppen meer bewegelijk, ze beginnen rond te kruipen en gaan op onderzoek uit.  In deze periode is het vooral belangrijk dat de pups goed en gezond ontwikkelen, we houden hun groei bij door middel van een app en dagelijks delen wij de groeicurve in de groepsapp. Wij delen alle ups & downs, wat we doen & wat we zien en ervaren. Vanaf dat moment mogen de puppykopers op visite komen om kennis te maken met de pups. Wij vragen alle bezoek niet langer dan een uurtje te blijven in het begin, niet omdat wij het niet gezellig vinden dat puppykopers op bezoek komen maar om zoveel mogelijk rust te bewaren voor pups & teef. Wij proberen bezoek zo te plannen dat er voldoende 'rustdagen' tussen zitten waar geen bezoek gepland staat. Als de pups iets ouder zijn kan bezoek meer frequenter en langer gepland worden, dan is mama alleen maar blij met het entertainment voor haar puppy's! Na het eerste bezoek vragen wij om een eerste aanbetaling, dan wordt er een pupje voor je gereserveerd! De keuze welk pupje hoeft dan nog niet gemaakt te zijn, we gaan immers op zoek naar een goede match tussen pup & baas.

 

Voorbeeld van Dana:
Bij de eerste bezoeken was het al snel duidelijk dat Dana het niet prettig vond om in dezelfde ruimte aanwezig te zijn, ze vond het lastig dat mensen haar pups aanraakte en in haar ruimte kwamen. Uiteraard volledig begrijpelijk, om ongelukken te voorkomen hebben wij Dana bij alle bezoeken weg gezet. Mocht een teef het geen probleem vinden dat mensen aan haar puppy's zitten mag de teef uiteraard gewoon bij het bezoek blijven. Daarom vragen wij potentiële puppy's langs te komen vóór de puppen geboren zijn. 

Pups 14-28 dagen oud

Zodra de pups de leeftijd van twee weken zijn gepasseerd komt de ontdekkingsfase, zodra de ogen en oren openen gaan ze op onderzoek uit en langzaam verbouwen wij de kraamkamer om tot speelkamer voor de pups. Zodra de pups uit zichzelf uit de werpkist beginnen te kruipen ruimen we deze op en vervangen de 'randen' van de ren door mandjes en knuffels waar ze lekker in, onder en op kunnen kruipen. We introduceren steeds meer speelgoed en andere structuren en proberen hun zintuigen te triggeren zodat ze zich in een stijgende lijn ontwikkelen. In deze periode beginnen we ook aan de zindelijkheidstraining, we proberen alle puppy's zoveel mogelijk zindelijk mee te geven aan hun nieuwe baasjes. Vanaf drie weken nemen we ze mee in de wandelwagen voor korte wandelingen (maximaal 30 minuten), lekker ingepakt in een slaapzak onder het genot van een kruik indien nodig. Ze krijgen er nog niet veel van mee maar zijn wel lekker aan de frisse lucht en alle kleine beetjes wat ze wel meepikken is mooi meegenomen.  Ook de karakters beginnen zich nu goed te ontwikkelen! 

 

Pups 28-42 dagen oud

We gaan meer op onderzoek uit met de pups, we leren ze nieuwe dingen kennen, verschillende structuren, geluiden, geuren en nemen ze mee op wandeling met al onze honden, of we ons uitlaatrondje doen à 45 minuten of 2,5 uur gaan wandelen. Uiteraard alleen als het weer het toelaat, ze gaan mee in de wandelwagen in hun slaapzak met kruik indien nodig bij koud weer, zo blijven ze lekker warm maar kunnen toch nieuwe indrukken ontdekken. Ze groeien per dag en ontwikkelen ontzettend snel, we proberen dagelijks een uitdaging te bieden, verschillende speeltjes in de ren. De nieuwe baasjes zijn meer welkom wat ook goed is voor de socialisatie en voor de indrukken.  Vanaf +/- 4 weken krijgen ze ook voor het eerst KVV aangeboden, dat gaat er met smaak in, vanaf dan krijgen ze vier keer per dag kleine porties aangeboden naast de moedermelk. Met +/- 4,5/5 weken introduceren we de eerste snacks en brokjes/ brokkenpap. We adviseren onze puppykopers om ons voer een ruime tijd na de verhuizing te blijven voeren omdat dit de overgang vaak makkelijker maakt en de puppy's hier goed op groeien, uiteraard staat het iedere puppykoper vrij om uiteindelijk eigen voer naar eigen inzicht of keuze te voeren. Om de pups variatie te geven voeren we geregeld puppybrokjes of kleine snacks (vaak (eigen gedroogde) beloningssnoepjes) aangeboden in een slowfeeder of snuffelmat, ook op deze leeftijd vinden wij het belangrijk om onze pups uit te dagen en bezig te houden. Tegen deze tijd mogen puppykopers gaan we ook kijken of we de puppy's kunnen matchen met hun toekomstige baasjes. De karakters ontwikkelen zich snel en zijn goed zichtbaar. Wij bespreken uitvoerig met de puppykopers over de keuze van een pup, wij vragen om een voorkeur aan te geven en kijken of wij het daarmee eens zijn. We benoemen en bespreken waarom we het er wel of niet mee eens zijn of als wij denken dat een andere pup de betere keuze is. Wij vragen om een tweede betaling in deze periode.

 

Voorbeeld van Dana:

Wij hebben alle puppykopers naar hun voorkeur gevraagd, op één na was de voorkeur gelijk aan hetgeen wat wij in gedachte hadden. Met de puppykopers die een andere voorkeur hadden dan wij in gedachte hadden hebben wij uitvoerig gesproken en beargumenteerd waarom wij dit dachten. Zij zijn een keertje vaker op bezoek gekomen en hebben het bezoekje daaraan besteed. Wij hebben gevraagd goed hierover na te denken en eventuele twijfels met ons te bespreken. Een week later hakte ze de knoop door en waren het met ons eens, naarmate de weken vorderde was dit duidelijk de juiste keuze. De pup is een perfecte match met hun baasjes en zijn wederzijds gelukkig met elkaar. Mocht dit onverhoopt niet het geval zijn geweest of hadden zij toch twijfels gehad of de klik gemist met deze pup hadden ze die twijfels uiteraard (graag zelfs!) kenbaar mogen maken, wellicht waren zij dan zonder puppy naar huis gegaan maar zeker zonder enig schuldgevoel van beide kanten. We communiceren graag open en eerlijk!

Pups 43-56 dagen oud

De pups vergen veel tijd en verzorging, ze ravotten veel, slopen de boel, ontdekken hun eigen karakter en leren vooral van elkaar en van onze roedel. In deze periode nemen wij de pups nog steeds mee wandelen in de wandelwagen maar laten ze wat meer zelf lopen en de wereld ontdekken onder begeleiding van onze eigen roedel. Zo leren ze al snel de hondentaal kennen op de juiste manier, iets wat wij ze niet kunnen leren maar wel belangrijk is. Alles uiteraard onder toeziend oog van mama.

 

In deze periode gaan wij ook langs de dierenarts om alle puppy's te laten titeren, dat wilt zeggen dat wij het bloed laten controleren vóórdat we ze laten enten. Want als de antistoffen nog te hoog zijn dan heeft enten helemaal geen zin, wij enten liever op maat en op het juiste moment waardoor de puppy's ook daadwerkelijk beschermd zijn. Wij zoeken dan ook puppykopers die open staan voor titeren, ben je er niet bekend mee maar hebt wel interesse, geen probleem, ik leg het graag uit!

 

In deze periode plannen we ook wanneer de pups opgehaald mogen worden, we proberen het zo te plannen dat alle puppy's geleidelijk vertrekken zodat de impact voor mama zo klein mogelijk en zo stressvrij verloopt. Vóór de geplande ophaaldatum vragen wij het resterende bedrag over te maken.

 

Voorbeeld van Dana:

Dana was vanaf 7 weken écht klaar met haar puppen, verzorgde ze wel en nam af en toe een kijkje maar was vooral buiten de ren op de bank te vinden. Ze had de puppen al ver zelf afgespeend en ze mochten alleen maar drinken met haar goedkeuring. Voor ons een teken dat de tijd voor verhuizing was aangebroken. De puppy's zijn verhuisd naar hun nieuwe baasjes en Dana heeft geen moment stress gehad of haar vertrokken puppy's gezocht, heel fijn voor haar en voor ons.