Puppy 101, wat heb ik nodig?
Een vraag die veel gesteld wordt, wat heb ik nodig als ik een puppy aanschaf? Het antwoord daarop is heel veelzijdig, je kunt het namelijk zo gek maken als je wilt. Maar een aantal dingen zijn wel handig of noodzakelijk om in huis te hebben. Laat ik voorop stellen dat ik deze pagina heb samengesteld uit eigen ervaringen en daardoor ook bestaat uit persoonlijke voorkeuren.
- Speeltjes
- Kauwmateriaal
- (auto)bench
- Puppyren
- Tuigje(s)
- (Lange) riem
- Poepzakjes
- Voerbak / drinkbak
- Dierenarts
- Puppypads
- Vetbed
- Hondenschool / kynologenclub
- Hondenpenning / GPS tracker
- Mand/ vetbed
Boeken
Het klinkt heel cliché maar uit boeken kun je veel informatie halen en je vooraf goed informeren en voorbereiden op diverse onderwerpen omtrent een nieuwe puppy in huis. Soms staat er informatie in die je al wist maar vaak staan er ook wel een aantal dingen in waarvan je nog kunt leren. Of informatie waar je wel iets aan hebt maar je eigen draai aan kunt geven. De boeken van Sam Turner vind ik ontzettend fijn en leerzaam, vier boeken die elk over iets anders gaan. Bij de aanschaf van een puppy zijn vooral deel 1 & deel 2 een echte aanrader aangezien deze specifiek over puppy's gaan en over de zogenaamde 'puber pup'. In een later stadium is deel 4 ook een waardevolle toevoeging aan de collectie, dit is het boek "de hond als atleet", daarin krijg je handvaten over het opvoeden en onderhouden van een (toekomstige) sporthond. Deel 4 gaat over de hond als senior, niet iets waar je aan denkt als je een puppy gaat aanschaffen maar ook dat is een prachtig boek.
Hondenschool / Kynologenclub
Een goede hondenschool of kynologenclub is heel belangrijk. Vraag naar de cursussen of opleidingen die de trainers succesvol hebben afgelegd. Instructeur of gedragsdeskundige is géén beschermd beroep, iedereen mag zichzelf met deze titel bestempelen maar niet iedereen is geschikt om les te geven of hondengedrag op de juiste manier te interpreteren. Kijk goed rond, stel veel vragen en ga een keer meekijken tijdens een cursus of de cursus en de manier van lesgeven bij je past of niet.
Dierenarts
Een van de belangrijkste zaken om vooraf uit te zoeken als je nog geen huisdieren hebt of liever naar een andere dierenarts gaat met je puppy. Wij vragen puppykopers om niet onnodig te enten maar te titeren. Dat wilt zeggen dat je als puppykoper op zoek moet naar een dierenarts die kan én mag titeren. Via de Facebookgroep 'alles over titeren' zijn de dierenartsen te vinden die bevoegd zijn tot het correct aflezen van van de titeruitslagen.
Interessante links:
Facebook - Titeren met VacciCheck
Bench & Autobench
Onze puppen krijgen in het nest al vrij snel een kennismaking met de bench zodat deze niet volledig vanaf het begin hoeft te worden aangeleerd als de puppen verhuizen naar de nieuwe baasjes, dat maakt de overgang een stuk makkelijker en fijner. Een bench is een hulpmiddel en voor een hond een privé plekje, leer dit de puppy ook aan. De bench is zijn/haar plekje en daar heeft niemand iets te zoeken. Dit is een fijne grens voor kinderen en overenthousiast bezoek, als de puppy in de bench ligt of gaat liggen dan is dat off-limits voor bezoek, zo leert de puppy dat in de bench ook rust kan worden genomen als het allemaal even teveel of te druk wordt in huis. Maar ook fijn voor jezelf als je puppy zich veilig en geboren voelt in bench, dit maakt het opbouwen voor het alleen zijn ook een stuk makkelijker en in een huishouden met meerdere huisdieren is het ook een fijn hulpmiddel om alle dieren in huis rust te geven.
Je hond in de auto vervoeren in een bench is de veiligste optie, bij een botsing of een harde noodstop is de ruimte waarin de hond zit klein en compact. De hond kan zo niet los door de auto vliegen en zo blijft de schade vaak beperkt tot blauw plekken en kneuzingen. Ook is het fijn als de hond in een bench zit als hulpverleners jou of jullie gezin in/uit de auto moeten helpen. Veel honden zijn onvoorspelbaar door de stress en zitten op die manier veilig voor henzelf maar zijn ook geen gevaar voor de hulpverleners of kunnen niet wegrennen bij een crash waarbij de schade dusdanig groot is.
Interessante links:
Puppyren
De puppyren is in het verlengde van de bench, zelf vind ik het een prettig idee dat een pup niet altijd in de bench hoeft maar zijn eigen ruimte iets groter is dan het oppervlakte van een bench. Een ren is een fijne optie om de honden apart te zetten van bijvoorbeeld bezoek of van andere huisdieren zonder dat een hond direct in een kleine ruimte wordt opgesloten. Ook als de pup oud genoeg is om het alleen zijn op te bouwen is het een prettig idee als een pup iets meer de ruimte heeft dan de oppervlakte van de bench.
Tuigje(s)
Voor jonge puppen/honden is een Y-tuigje de beste optie, deze is anatomisch correct en het meest voordelig voor het lichaam van een (op)groeiende hond. Ons advies voor puppykopers is, als deze puppykoper liever gebruik maakt van een snelle uitlater of halsband en riem, om gebruik te maken van een tuig tot een leeftijd van zeker 18 maanden, het liefst tot 24 maanden in verband met de groeischijven van een (jonge) hond.
Interessante links:
(Lange) riem
Een lange riem is voor puppy's een heel goed hulpstuk voor nieuwe baasjes die het spannend vinden hun puppy los te laten lopen of voor puppy's die een beetje koppig zijn. Een lange (sleep)lijn kun je vast klikken aan het tuigje en je hond daarmee meer vrijheid bieden zonder de controle compleet los te laten. De lange lijn kan achter de pup aanslepen, waardoor je 5 tot 15 meter extra hebt om vast te pakken of om op te gaan staan in geval van nood of een in het geval van een eigenwijze puppy die bananen in de oren heeft.
Er zijn veel diverse materialen voor een sleeplijn, persoonlijk vind ik biothane erg fijn. Biothane zuigt geen water als het nat en modderig is en is makkelijk schoon te maken met een nat doekje, daarnaast is de grip op biothane goed. Touw is licht en makkelijk achter de pup aan te slepen maar als het nat en modderig is wordt deze lijn snel zwaar en vies.
Lange lijnen die ik zelf ook gebruikt heb en goede ervaringen mee heb:
Zooplus sleeplijn: https://www.zooplus.nl/shop/honden/halsband_lijn/hondenriem/riem_nylonn/1205743?origin=hopps&q=lange%20lijn&i=6&ro=1
Zooplus lange lijn: https://www.zooplus.nl/shop/honden/halsband_lijn/hondenriem/riem_nylonn/1207578
Zooplus biothane lijn: https://www.zooplus.nl/shop/honden/halsband_lijn/hondenriem/biothane/197735
Voer & drinkbak
Het is bijna vanzelfsprekend , een voer en drinkbak, maar toch vergeten veel mensen ze in huis te halen voor hun puppy! Daarom staat hij in het lijstje. Een 'simpele' voer en drinkbak is niet meer van deze tijd aangezien er een hele grote markt is voor slowfeeders, anti-schrokbakken en voer & drinkbakken van diverse materialen. Wij voeren onze honden hoofdzakelijk op 'de normale manier', een doodnormale voerbak maar vooral in de zomer probeer ik gebruik te maken van diverse slowfeeders / lickmatten of andere manieren van voeren. Op hete zomerdagen is het vaak lastig om overdag te wandelen en dan is op deze manier voeren een leuke afleiding voor de honden wat een leuke mentale uitdaging bied.
Als drinkbak gebruiken wij het liefst een bak van keramiek. Keramiek houdt bacteriën niet vast en is slijtvast, je hebt er jaren plezier van en zijn makkelijk schoon te maken. Daarnaast zijn deze drinkbakken ook een stuk zwaarder waardoor het voor veel puppy's ook niet aantrekkelijk is om met de waterbak te spelen.
Blond Amsterdam heeft bijvoorbeeld water/voerbakken van keramiek: https://www.blond-amsterdam.com/nl/dierenaccessoires/hondenaccessoires/voerbakken/voerbak-groot-20-cm-hond/