Wat vinden wij belangrijk?

Onze honden zijn onze gezinsleden, dat betekent niet dat het onze kinderen zijn maar wel een volwaardig gezinslid.  In alle keuzes die wij maken worden zij overwogen, wij laten onze honden bijvoorbeeld niet lang alleen thuis, wij vinden dat dit niet eerlijk tegenover de honden. Mochten de honden langer alleen zijn dan 3 uurtjes komt er iemand bij ons in huis voor de periode die wij weg zijn. Wij zijn gezegend met ons werk, Kim werkt veelal ochtenddiensten en Kay avonddiensten waardoor dit goed te combineren is. Onze honden wonen met ons in huis en daar zullen de toekomstige pups ook geboren worden. Wij gaan nooit op vakantie omdat we daar beiden niet van houden, wel proberen we jaarlijks een midweek / weekend naar zee te gaan om lekker te wandelen op het strand. 


Wat voeren wij?

Wij voeren geperste brok van het merk Prins & KVV maaltijden (Vers Vlees van het merk Degomeat,  bij KVV voeren wij enkel compleet en minimaal zes verschillende diersoorten en één keer per week zalm; vers of ook KVV. We voeren onze honden geregeld vuile pens wat zowel goed is voor het gebit als voor het spijsverteringsgestel. Daarnaast voeren wij snacks die gedroogd zijn, die maken we veelal zelf of bestellen die via bijvoorbeeld Durk's Dogsnacks of Barkking hondensnacks, ook daarin proberen wij af te wisselen in het diersoort dat we voeren. We voeren verschillende structuren (bijvoorbeeld met haar of vacht) wat bevorderlijk is voor het tegengaan van tandsteen. Runderkophuid ligt bij ons eigenlijk altijd in huis, een harde snack wat zorgt voor uitdaging en kauwplezier. Om de variatie af te sluiten geven wij ook koffieboomwortel of een andere kauwwortel, alhoewel dat minder favoriet is en vaak alleen leuk ter afwisseling. 


Wat doen wij met onze honden?

Wij trainen enkele uren per week agility met vier van onze vijf honden en lopen (inter)nationale wedstrijden, dagelijks gaan wij wandelen in onze mooie omgeving en gaan geregeld naar het losloopgebied in Brunssum met onze hondenvrienden waardoor we vaak met 10 tot 25 honden aan het wandelen zijn! Met mooi en warm weer gaan we zwemmen in de omgeving. Sinds 2020 gaan we ook geregeld steppen met de Border Collies.


Hoe onderhouden wij de gezondheid van onze honden?

De gezondheid van onze honden vinden wij erg belangrijk, wij vragen veel van ze tijdens trainingen en inspanning. Onze honden gaan halfjaarlijks voor een 'APK' keuring naar Ellen Martens van Het Waterhof voor fysiotherapie en/of Linda Gubbels, zij is Osteopaat & Chiropractor voor dieren.  Als een van hen blokkades of andere lichamelijke ongemakken vinden in het lichaam van één van onze honden stellen zij een op maat gemaakt behandelplan op voor de desbetreffende hond, soms is één behandeling al voldoende maar soms moet de hond enkele keren terug om de blokkades of de ongemakken te verhelpen. Abbay gaat iedere acht weken naar het Ramona's Hondentrimsalon om gewassen, geborsteld en gekortwiekt te worden. Ze heeft het langste haar in huis maar is ook de grootste smeerkees waardoor dit zeker bijdraagt aan haar gezondheid doordat ze  door de trimbeurt letterlijk lekker in haar vel zit en voor ons scheelt het een hoop onderhoud. Voor de honden te mogen gebruiken als trekkracht dien je in Nederland een ontheffing te hebben en daarvoor een gezondheidsverklaring van de dierenarts, dus soms zijn we een keertje extra te vinden bij de dierenarts voor een check-up. Ze waren hartstikke gezond! Verder behandelen wij preventief tegen vlooien en teken door middel van een Seresto band en ontwormen wij onze honden bij voorkeur vier keer per jaar. 


Vaccineren! Of toch niet? 

Als je een puppy aanschaft krijg je een bak aan informatie mee, een onderdeel van deze informatie gaat over de entingen. Negen van de tien fokkers adviseert de puppy te enten via het gebruikelijke schema, de pup 'moet' geënt worden met de DHP enting (grote cocktail), kennelhoest, ziekte van Weil (kleine cocktail) & eventueel Rabiës. Maar is je pup dan wel beschermd? Misschien wel, misschien niet, maar hoe kun je hierachter komen? Door te Titeren met VacciCheck!

 

Korte side note:
Er kan alleen een Titer gedaan worden op de DHP ziektes, dat zou betekenen dat de Kennelhoest, ziekte van Weil jaarlijks herhaald moeten worden en Rabiës iedere drie jaar herhaald. Echter is het in veel gevallen niet verplicht om deze te laten zetten. Wij kiezen ervoor om de Kennelhoest & ziekte van Weil enting niet te laten zetten, de bijwerkingen en risico's van deze entingen wegen voor ons persoonlijk niet op tegen de voordelen van de entingen waardoor wij de keuze gemaakt hebben om deze niet te laten zetten. Rabiës laten wij wél enten, wij wonen vlak aan de grens en gaan geregeld wandelen of op wedstrijd in Duitsland of België. 

 

Toen wij bij de fokker van Harvey kwamen vertelde zij ons dat ze de pups niet zomaar liet enten met 6 weken. Huh?! Toen kwamen wij voor het eerst in aanraking met Titeren. Wat is Titeren dan? Bij Titeren wordt voorafgaand aan een eventuele enting een klein bloedonderzoek gedaan (ze hebben slechts één druppel nodig voor het onderzoek), dat bloed wordt getest op de aanwezig antistoffen in het lichaam. Als de pup (of volwassen hond) nog genoeg antistoffen in het lichaam heeft dan hoeft deze niet geënt te worden, dan heeft de enting namelijk geen nut omdat het lichaam nog genoeg antistoffen tegen de ziekte heeft. Als de antistoffen te laag blijken te zijn dan wordt er wel geënt en na 28 dagen weer een Titer uitgevoerd om te kijken of de enting is aangeslagen en de hond dus beschermd is tegen DHP. Als het bloed onderzocht is krijg je een uitslag met waardes tussen S0 & S6+, waarbij S6+ het hoogste is. Als de uitslag S3 of hoger is wordt geadviseerd om de Titerbepaling na drie jaar te herhalen, dat betekent niet dat de hond over drie jaar geënt moet worden, wellicht zijn de waardes dan nog steeds S3 of hoger waardoor de hond wederom niet geënt hoeft te worden!  Bij een uitslag van S2 word het paspoort afgetekend voor één à twee jaar, ook na het verstrijken van deze één à twee jaar wordt er eerst een Titer uitgevoerd. Bij een uitslag van S1 of S0 wordt de hond geënt tegen de ziekte waarvan de Titer op S1 of S0 staat. 

 

Een mooi voorbeeld uit eigen ervaring, Harvey (Geb: 07.06.2017) & Dana (Geb: 10.06.2017) hebben wij tegelijk gekregen op 6 augustus 2017, Harvey alleen getiterd (26.07.2017) en Dana netjes geënt (24.07.2017). Harvey had nog teveel maternale immuniteit (antistoffen ontvangen via de moederhond) om geënt te worden (D:3 H:0 P:4,5+), Distemper & Hepatitis kunnen helaas nog niet los van elkaar geënt worden waardoor ervoor gekozen is om op dat moment niet te enten. Advies luidde om over vier weken weer te Titeren. Op 18 augustus 2017 zijn wij weer gaan titeren met beide honden, de waardes van Harvey waren D:0 H:0 P:1, een drastische daling en een perfect moment om te enten! Harvey heeft toen de DHP enting ontvangen en het advies om vier weken later te controleren middels een titer. Dana haar waardes waren D:3 H:1 P:5, hele verschillende waardes, het advies was om vier weken later weer te titeren. Op 25 september 2017 wederom met beide honden naar de dierenarts om te titeren en dit keer waren de uitslagen als volgt: Harvey D:4 H:5 P:0, advies om Parvo te enten & Dana D:4 H:0 P:6+, advies om Hepatitis te enten, omdat deze niet los te enten is heeft Dana de grote cocktail nogmaals ontvangen. Vier weken later weer titeren ter controle. Op 20 oktober 2017 zijn wij weer gaan titeren en de waardes waren als volgt: Harvey D:5 H:5 P:6. afgetekend voor één jaar vanwege de leeftijd (pups worden niet afgetekend voor drie jaar) & Dana D:5 H:6 P:6+, ook afgetekend voor één jaar. In Mei 2018 zijn beide honden getiterd tijdens een sessie en de uitslagen waren als volgt Harvey D:5 H:6 P:6+ & Dana D:5 H:6+ P:6+, beide voor drie jaar afgetekend! Zoals je kunt lezen een vrij intensief en kostbaar gebeuren maar zeker de moeite waard. Als wij ervoor gekozen hadden onze honden 'gewoon' te enten waren zij beiden niet beschermd geweest. Meten = weten! 

 

Door te Titeren zijn we er ook achter gekomen dat Puk immuniteit heeft voor Hepatitis, haar waarde voor Hepatitis bleef na herhaaldelijke entingen op S0 terwijl haar andere waardes S6 waren. Doordat we hier achter zijn gekomen is ook zij de laatste titer afgetekend voor drie jaar. 

 

Inmiddels worden al onze honden niet meer zomaar geënt, geen van onze honden heeft de afgelopen drie jaar een enting gehad! Ze moeten in 2021 weer allemaal terug voor een Titertest.