Wat vinden wij belangrijk?
Onze honden zijn onze gezinsleden. Dat betekent niet dat het onze kinderen zijn, maar wel volwaardige gezinsleden. In alle keuzes die wij maken, worden zij overwogen. Wij laten onze honden bijvoorbeeld niet lang alleen thuis; wij vinden dat dit niet eerlijk tegenover hen is. Mochten de honden langer dan 3 uur alleen zijn, dan komt er iemand bij ons in huis voor de periode dat wij weg zijn. Wij zijn gezegend met ons werk: wij werken beide bij de overheid waardoor wij hoofdzakelijk vanuit thuis kunnen werken, waardoor de hondenhobby goed te combineren is. Onze honden wonen met ons in huis en daar zullen de toekomstige pups ook geboren worden. Wij gaan niet op vakantie zonder onze honden, als we op vakantie gaan is dit meestal naar het buitenland voor een internationale wedstrijd.
Wat voeren wij?
Wij voeren geperste brokken van Prins Petfoods, waar wij tevens partner van zijn & KVV, bij KVV voeren wij enkel compleet en minimaal zes verschillende diersoorten en we proberen één keer per week zalm te voeren. We voeren onze honden geregeld vuile pens wat zowel goed is voor het gebit als voor het spijsverteringsgestel. Daarnaast voeren wij snacks die gedroogd zijn, bijvoorbeeld van Durk's Dogsnacks, Dogbite, Junai of lokaal. Ook hierin proberen we af te wisselen in de diersoorten die we voeren. We geven verschillende structuren (bijvoorbeeld met haar of vacht), wat bevorderlijk is voor het tegengaan van tandsteen. Runderkophuid ligt bij ons eigenlijk altijd in huis, een harde snack die zorgt voor uitdaging en kauwplezier. Om de variatie af te sluiten, geven wij ook koffieboomwortel of een andere kauwwortel, alhoewel dit minder favoriet is en vaak alleen leuk ter afwisseling.
Wat doen wij met onze honden?
Wij trainen enkele uren per week agility met een aantal van onze honden en nemen deel aan (inter)nationale wedstrijden. Dagelijks gaan wij wandelen in onze mooie omgeving en bezoeken geregeld diverse losloopgebieden met onze hondenvrienden, waardoor we vaak met 10 tot 25 honden aan het wandelen zijn! Bij mooi en warm weer gaan we zwemmen in de omgeving. We proberen af te wisselen in onze activiteiten; zo staan onze honden geregeld voor de step of mountainbike, maar gaan we ook op avontuur met onze SUP of al hardlopend. In de weekenden zijn we vaak met onze camper op pad.
Hoe onderhouden wij de gezondheid van onze honden?
De gezondheid van onze honden vinden wij erg belangrijk, omdat wij veel van ze vragen tijdens trainingen en inspanningen. Onze honden gaan geregeld naar een fysiotherapeut, osteopaat of chiropractor. Als een van hen blokkades of andere lichamelijke ongemakken heeft, stellen zij een op maat gemaakt behandelplan op voor de betreffende hond. Soms is één behandeling al voldoende, maar soms moet de hond enkele keren terug om de blokkades of ongemakken te verhelpen. Abbay gaat iedere acht weken naar Bo's Pootjes om gewassen, geborsteld en gekortwiekt te worden. Ze heeft het langste haar in huis, maar is ook de grootste smeerkees, waardoor dit zeker bijdraagt aan haar gezondheid. Door de trimbeurt zit ze letterlijk lekker in haar vel, en voor ons scheelt het een hoop onderhoud. Om de honden als trekkracht te mogen gebruiken, moet je in Nederland een ontheffing hebben, waarvoor een gezondheidsverklaring van de dierenarts vereist is. Dus soms zijn we een keertje extra te vinden bij de dierenarts voor een check-up. Gelukkig zijn er tot op heden nog geen bezwaren gevonden tegen de ontheffing. Verder behandelen wij preventief tegen vlooien en teken door middel van een Seresto-band en ontwormen wij onze honden bij voorkeur op maat door middel van ontlastingsonderzoek. Als er puppy’s worden geboren, worden al onze honden ontwormd op het moment dat de puppy’s voor het eerst ontwormd worden.
Vaccineren! Of toch niet?
Als je een puppy aanschaft, krijg je een berg aan informatie mee. Een onderdeel van deze informatie gaat over de entingen. Veel fokkers adviseren nog steeds om de puppy te enten volgens het gebruikelijke schema: de pup 'moet' geënt worden met de DHP-enting (grote cocktail), kennelhoest, ziekte van Weil (kleine cocktail) en eventueel Rabiës. Maar is je pup dan wel beschermd? Misschien wel, misschien niet. Maar hoe kun je hierachter komen? Door te titeren met VacciCheck, of de RapidSTATUS titertest!
Wat is Titeren voor Honden?
Titeren is een manier om te testen of je hond nog genoeg bescherming heeft tegen bepaalde ziektes, zoals Parvo, Hepatitis en Distemper. Dit wordt gedaan door een bloedtest waarbij er gekeken wordt naar de antistoffen die in het lichaam van je hond aanwezig zijn. Antistoffen zijn de verdedigers van het lichaam tegen ziektes, die het lichaam aanmaakt na een vaccinatie of na een natuurlijke infectie.
Waarom zou je titeren?
Normaal gesproken krijgen pups een reeks vaccinaties volgens een standaard schema. Maar is het echt nodig om je hond elk jaar opnieuw te enten? Niet altijd. Soms heeft je hond al genoeg antistoffen van een eerdere enting, en een nieuwe vaccinatie is dan niet nodig. Dit bespaart niet alleen kosten, maar voorkomt ook onnodige inentingen en het risico op bijwerkingen.
Hoe werkt Titeren?
Wanneer je hond getest wordt op zijn antistoffen, wordt er een klein beetje bloed afgenomen (slechts één druppel is al genoeg!). Dit bloed wordt getest op de aanwezigheid van antistoffen tegen specifieke ziektes, zoals DHP (Distemper, Hepatitis en Parvo). De resultaten zijn verschillend tussen de VacciCheck & de RapidSTATUS titertest, bij VacciCheck worden de resultaten uitgedrukt in een waarde, meestal tussen S0 (geen antistoffen) en S6+ (zeer veel antistoffen). Bij de RapidSTATUS krijg je enkel de uitslag 'beschermd', of 'onbeschermd' en is daardoor makkelijker af te lezen maar minder specifiek als de VacciCheck.
Wat betekenen de resultaten bij de VacciCheck?
- S0 tot S1: Je hond heeft onvoldoende bescherming, dus een enting is nodig.
- S2 tot S3: Je hond heeft enige bescherming, maar de antistoffen zijn niet voldoende om volledig beschermd te zijn. Een vaccinatie kán nodig zijn.
- S4 en hoger: Je hond heeft goede bescherming en heeft geen vaccinatie nodig.
Als de titerresultaten hoog genoeg zijn, kan de dierenarts adviseren om de vaccinatie pas na een paar jaar te herhalen, met een maximum van drie jaar. Titeren is een uitstekende manier om te controleren of je hond nog steeds beschermd is tegen ziektes. Het voorkomt onnodige vaccinaties en helpt je om de gezondheid van je hond op de juiste manier te beheren. Dus, voor je hond de volgende keer een vaccinatie krijgt, is het misschien goed om eerst te titeren. Zo weet je zeker dat je hond goed beschermd is, zonder te veel entingen.
Onze honden en hun titertesten.
Onze nesten en hun titertest.
Het Streamteam, geboren op 12 November 2021
Scott
D: 1
H: 4
P: 3
Appa
D: 1
H: 2
P: 2
James
D: 1
H: 2
P: 1
Tommie
D: 1
H: 2
P: 1
Lovis
D: 1
H: 2
P: 1
Sadie
D: 1
H: 2
P: 2
Vixem
D: 1
H: 2
P: 2
De Horizons, geboren op 08 Augustus 2023
Odin
D: 1
H: 0
P: 2
Ronin
D: 1
H: 0
P: 2
Tünn
D: 1
H: 0
P: 2
Nil
D: 1
H: 1
P: 2
Lux
D: 0
H: 0
P: 2
Edin
D: 1
H: 0
P: 2
Rosa
D: 0
H: 0
P: 2
Jiska
D: 1
H: 0
P: 2
Fliege
D: 1
H: 0
P: 2
De Demons, geboren op 30 December 2023
Atari
D: 1
H: 0
P: 2
Dutch
D: 1
H: 0
P: 2
Vitani
D: 1
H: 0
P: 2
Nos
D: 1
H: 0
P: 2
Spicy
D: 1
H: 0
P: 2